Bazlama

IMG_7681 - Copie (3)

Hatice “Sen hamurdan korkma, hamur senden korksun!” diye diye en sonunda açtırttı bu hamuru bana.

Ben bile inanamıyorum. Bir hamur var ki karşımda, ben açıyorum ve o hamur ne yapışıyor, ne de yapışacak korkusuyla çok unlandığı için taş gibi oluyor ;) Şaka maka oluyor. Kendimi yemek kursunda gibi hissediyorum bunları öğrenirken.

İşte tam olarak bu duygu, sitemize giren acemilere vermeyi hayal ettiğimiz.

İstiyoruz ki, benim gibi bu zamana kadar kör topal gelmiş ve artık canına tak etmiş herkes bu site sayesinde yapabilsin… Olmadığı yerlerde bize sorsunlar, öğrensinler.

Bize derken lafın gelişi, hala sorulara cevap vermem gibi riskler almıyoruz ;)

 …

* Hamur için gerekli malzemeleri aşağıda verdik. Hamurun hazırlanışı için lütfen “Hamur İşleri” başılığı altındaki “1 Taşla 10 Kuş Vurulan Hamur” tarifine bakınız…

Orada da söylediğimiz gibi bu hamurun yapılışını öğrendikten sonra işiniz kolay, aynı hamurla pizza da yapılıyor, pişi de, pide de, poğaça da, bazlama da, kiş de, ekmek de.

Hamur için malzemeler: 

  • Un:                1 kg un, elenmiş olacak
  • Kuru Maya:   1.5 tatlı kaşığı
  • Yoğurt:          1 yemek kaşığı
  • Yağ:               3 yemek kaşığı (ayçiçek yağı, zeytinyağı da olabilir ama hamurda ağır olabiliyor)
  • Yumurta:       1 tane
  • Şeker:           1 tatlı kaşığı
  • Tuz:               Yarım tatlı kaşığı
  • Su:                 3 su bardağı (600 ml)

Okumazsan Yanarsın !

Benim gibi açma işini yeni öğrenenler için bu kısım ilaç gibi diye düşünüyorum: 

  1. Top gibi olan hamurun tam ortasına oklavayı koyuyoruz. Ortadan yukarı doğru tek hareketle açıyoruz.
  2. Yukaridan açarak geri gelmiyoruz. Yukarı doğru açtıktan sonra oklavayı tekrar ortaya koyup, bu sefer aşağı doğru tek hareketle açıyoruz.
  3. İlk 2 açmada oklava kendimize paraleldi, şimdi ise diklemesine hamurun ortasına koyup, bu sefer ortadan sola ve ortadan sağa aynı iki hareketi yapıyoruz.
  4. Hamurun sadece bu şekilde, bize bakan yönünden açıyoruz. Arkasını çevirmiyoruz.
  5. Hamuru açarken çok bastırmıyoruz.

Bazlamanın yapılışı:

Hamurumuz şiştikten sonra hamuru açacağımız yeri unluyoruz.

Sonra fotoğraftaki gibi dolu bir kaşık alıp un serptiğimiz yere koyuyoruz.

IMG_7653 - Copie

IMG_7654 - Copie

Elimizi de unluyoruz ve yine fotoğraftaki gibi elimizle hamur toplarına şekil veriyoruz

Şekillenmiş hamurları  1-2 dakika kadar bekletiyoruz. 1-2 dakika bile olsa bu sayede kolay açılıyorlar.IMG_7660 - Copie

IMG_7664

Hamurumuzu tavaya sığacak şekilde açıyoruz.

Açmayı bilmeyenler detayları için yukarıdaki turuncu kutucuğa bakabilirler ;)

IMG_7672 - Copie

IMG_7674 - Copie

Sonra hamuru fotoğraftaki gibi elimizin üstü ile kaldırıp hafifçe ununu silkeliyoruz.

Tavamızı ısıtıp açtığımız hamuru üzerine koyuyoruz. İki taraflı pişiriyoruz.

IMG_8061 - Copie

IMG_7676 - Copie

Arada tavaya dökülen unları peçete yardımı ile temizliyoruz. Bu unlar tavada kalırsa bir dahaki sefere yanıyor.

Sonra afiyetle yiyoruz ;) İster üzerine tereyağı gezdirin, ister peynirle yiyin, hepsi harika oluyor…

Afiyet Olsun…

IMG_7685 - Copie (2)

Reklamlar

6 responses

  1. Bazlamaya, bayılırım ama hiç yapmaya cesaret edemedim, hep beceremem diye düşündüm. O kadar güzel tarif etmişsiniz ki, denememe şansım yok ve de geleneksel bir tad nihayet lezzetle damağımda… çok teşekkürler.

    • Çok teşekkür ederiz… Bu hamuru yuvarladıktan sonra torbalara koyup dondurucuya da atabilirsiniz. Lazım olunca akşamdan çıkarın, soğukken poşetini yırtın, bir kabın içine koyun sabaha kadar buzdolabında çözülsün. Sabah da afiyet olsun :)

  2. Süper gözüküyor, özellikle bu bir hamurla 10 tas olayina bayildim :) Elinize saglik. Acaba yarim ölcü yapmak istesek ölcüler nasil olmali? Keske suyun da ml ile ölcüsü olsa bu sekil süper olurdu! Sevgiler, Feyza

    • Feyza Hanım, güzel yorumunuz çok teşekkür ederiz, bizi mutlu ettiniz. Yorumunuzu görür görmez, Hatice’yi aradım. Hangi bardakla ölçtüğüne baktı. 1 bardak=200 ml geldi. Bundan sonra “ml” cinsinden de yazsak belki ölçüler daha açık olur diye sayenizde, tarife de “600 ml su” olarak ekledik. Hatice, tarifteki yoğurtla yumurta ölçülerini aynı bırakıp, diğer malzemeleri yarım ölçü alırsanız gayet güzel olur diyor;). Şimdiden afiyet olsun…

        • Feyza Hanım, biz de teşekkür ederiz ;) Olumlu ya da olumsuz geri dönüşleriniz oldukça yazın lütfen. Bizim evde yaptıklarımız güzel oluyor ama tarifler yeterince açık mı ya da sonuçları bizimki gibi mi merak ediyoruz. Eksiklikler varsa hep birlikte düzeltiriz ;)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s