PİDE

IMG_7757Lezzeti muhteşemdi, biraz hamuru açma kısmında korktum ama sonuç güzel oldu ;) Biz kıymalı yaptık siz dilerseniz aynı hamurun üzerine peynirli-maydanozlu ya da kıymalı-kaşarlı gibi harçlar da koyabilirsiniz…

* Hamur için gerekli malzemeleri aşağıda verdik. Hamurun hazırlanışı için lütfen “Hamur İşleri” başılığı altındaki “1 Taşla 10 Kuş Vurulan Hamur” tarifine bakınız…

Orada da söylediğimiz gibi bu hamurun yapılışını öğrendikten sonra işiniz kolay, aynı hamurla pizza da yapılıyor, pişi de, pide de, poğaça da, bazlama da, kiş de, ekmek de.

Hamur için malzemeler: 

  • Un:                1 kg un, elenmiş olacak
  • Kuru Maya:   1.5 tatlı kaşığı
  • Yoğurt:          1 yemek kaşığı
  • Yağ:               3 yemek kaşığı (ayçiçek yağı, zeytinyağı da olabilir ama hamurda ağır olabiliyor)
  • Yumurta:       1 tane
  • Şeker:           1 tatlı kaşığı
  • Tuz:               Yarım tatlı kaşığı
  • Su:                 3 su bardağı  (600 ml)

IMG_7724 - Copie

Pide harcı için malzemeler:

  • Kıyma:        600 gr. 
  • Yağ:             2 yemek kaşığı
  • Salça:          2 yemek kaşığı (tepeleme) domates salçası ama istenirse            biber salçası da konabilir.
  • Soğan:         1 büyük boy
  • Domates:     2 orta boy (doğranmış)
  • Biber:           3 orta boy (isteğe göre acı veya tatlı)
  • Maydanoz:   2 yemek kaşığı (tepeleme, kıyılmış)
  • Kimyon:       1 tatlı kaşığı
  • Karabiber:   1 çay kaşığı (tepeleme)
  • Tuz:              3 çay kaşığı (harcın tuzunu ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
  • Su:               Yarım su bardağı

Okumazsan Yanarsın !

Benim gibi açma işini yeni öğrenenler için bu kısım ilaç gibi diye düşünüyorum: 

  1. Top gibi olan hamurun tam ortasına oklavayı koyuyoruz. Ortadan yukarı doğru tek hareketle açıyoruz.
  2. Yukaridan açarak geri gelmiyoruz. Yukarı doğru açtıktan sonra oklavayı tekrar ortaya koyup, bu sefer aşağı doğru tek hareketle açıyoruz.
  3. Pide hamuru, bazlama ya da pizza hamurundan farklı olarak sadece uzunlamasına açılıyor!
  4. Hamurun sadece bu şekilde, bize bakan yönünden açıyoruz. Arkasını çevirmiyoruz.
  5. Hamuru açarken çok bastırmıyoruz.

Pidenin Yapılışı:

Hamurumuz şiştikten sonra hamuru açacağımız yeri unluyoruz.

Sonra fotoğraftaki gibi dolu bir kaşık alıp un serptiğimiz yere koyuyoruz.

IMG_7653 - Copie

IMG_7654 - Copie

Elimizi de unluyoruz ve yine fotoğraftaki gibi elimizle hamur toplarına şekil veriyoruz.

Şekillenmiş hamurları  1-2 dakika kadar bekletiyoruz. 1-2 dakika bile olsa bu sayede kolay açılıyorlar.IMG_7660 - Copie

IMG_7664

Hamurlar şişerken, harcın bütün malzemelerini karıştırıp, harcı hazır hale getirip bir kenara koyuyoruz.

Harç, krem gibi sürüebilecek yumuşaklıkta olmalı.

IMG_7734 - Copie

Ardından hamurumuzu açmaya başlıyoruz.

Pide hamuru, bazlama ya da pizza hamurundan farklı olarak sadece uzunlamasına açılıyor!

Açmayı bilmeyenler detayları için yukarıdaki turuncu kutucuğa bakabilirler ;)

IMG_7735

Sonra hamuru fotoğraftaki gibi iki elimizin arasına nazikçe alıp,  üstte kalan kısmı hafifçe sağ-sol yapıp sallıyoruz. Kafasını sallayan bir köpeğin kulaklarına benziyor bu görüntü ;)

IMG_7738 - Copie IMG_7737 - Copie

Not: Hatice bana yaptırırken “sen geniş açıyorsun, sallamana gerek yok” dedi. Yani açtığınız hamur fotoğraftaki gibi darsa böyle sallayın.

Tepsinin üzerine yağlı kağıt koyup açtığımız hamurları yan yana diziyoruz.

Ve fotoğraftaki gibi harcı sürüp kenarlarını kapatıyoruz.

Isıtılmış fırında 250 – 270°C arasında pişiriyoruz. (Biraz da fırınıza bağlı derecesi ve süresi)

 Afiyet Olsun…IMG_7739 - Copie

IMG_7741 - CopieIMG_7758

Reklamlar

One response

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s